Bij een perfecte bruiloft horen natuurlijk de perfecte bloemen…

Een van de mooiste dingen in het bloemenvak vind ik het maken van bruidswerk.
Samen met het toekomstige bruidspaar creëer ik een boeket wat bij het hen past en is altijd uniek.
Bij elk bruidsboeket wordt er gekeken naar de wensen van het bruidspaar, de jurk van de bruid en haar lichaamsbouw en het kostuum van de bruidegom. Ik vind het van groot belang om tijdens een persoonlijk gesprek samen met het bruidspaar goed te overleggen en te luisteren naar hun wensen, zodat we samen tot een mooi eindresultaat kunnen komen.

Hieronder vindt u de betreffende ‘stijlen’ inclusief beschrijving en foto’s zodat u alvast wat ideeën kunt opdoen. Uw eigen voorkeur kunt u altijd kenbaar maken, eventueel een voorbeeld meenemen tijdens ons persoonlijke gesprek.  Bij ‘kimbloemwerk’ is alles mogelijk.

Stijlen

Biedemeier bruidsboeket

Een biedermeier is een rondvormig boeket, dat vaak hand gebonden is, maar het kan ook een “op draad gebonden boeket” of een “bridy” zijn. Dit bruidsboeket kan een gemengd boeket zijn, maar ook een strakke bol met rozen of een gegroepeerd boeketje.

Druppelvormig bruidsboeket

Een druppelvormig boeket, het woord zegt het eigenlijk al, is een boeket dat als een druppel gestoken is.
Men begint bij dit boeket met een rond bolletje wat naar beneden loopt in de vorm van een druppel. Vaak wordt dit boeketje gemaakt met Calla’s omdat die mooi naar beneden wijzen en makkelijk in een bepaalde richting te buigen zijn.

Waterval bruidsboeket

Een waterval is een klassiek bruidsboeket. Lange bloemen worden door middel van draad in een waterval geschikt.
Dit bruidsboeket heeft een ingewikkelde vorm en is groter en langer dan het “druppelvormig bruidsboeket”.
Daarnaast is de druppel wat ronder en boller van vorm en loopt de waterval breder door naar beneden.

Modern Lineair bruidsboeket

Dit boeket kan eigenlijk alle vormen hebben als de materialen maar in verhouding staan. Het is een boeket dat ‘strakker’ en in ‘lijnen’ en ‘groepen’ wordt gemaakt. Vaak zie je dat er bij deze techniek veel gebruik gemaakt wordt van een basis van draad of groen(blad,takken) en worden er weinig bloemen gebruikt. De bloemen die gebruikt worden zijn vaak van 1 of 2 soorten.

Technieken

Handgebonden

Een handgebonden boeket is meestal rond omdat je de stelen bij dit boeket niet kunt steken in een gewenste richting.
Bij dit soort boeket blijf je de stelen een stukje zien aan de onderkant. Het leuke hieraan is dat de stelen met een stukje stof, wat overgebleven is van de jurk omwikkeld kan worden, zodat het mooi één geheel is met de jurk. Dit is de goedkoopste techniek voor een bruidsboeket.

 

Boeket op bridy

Een Bridy is een plastic houdertje waar een bolletje steekschuim inzit en waar de bloemen en het blad in worden gestoken.Het voordeel hiervan is dat de bloemen zo gestoken kunnen worden waar je ze hebben wil. De houdbaarheid van de bloemen in een bridy is ook wat langer, omdat er eenvoudig water bij kan. Dit boeketje ligt lekker in de hand doordat het een fijn handvat heeft en niet te zwaar is. Een nadeel is dat er vaak veel materialen worden gebruikt zodat het een duurder boeket is dan een handgebonden bruidsboeket.

 

Draadgebonden

Bij een draadgebonden boeket worden alle bloemen apart op een draad gezet. In dit boeket kunnen minder stevige of hele zware bloemen worden verwerkt. Een voordeel is dat de bloemen precies in de gewenste richting geplaatst kunnen worden, en het boeket ook in een lang uitvoering gemaakt kan worden. Wat ook mooi is bij deze techniek is een strakke bol met veel bloemen en toch een mooie lange dunne steel. Een nadeel is dat het een vrij dure techniek is omdat er erg veel tijd in gaat zitten om dit boeket te maken. Ook is de houdbaarheid niet heel erg lang bij dit boeket omdat het niet meer in het water gezet kan worden. Het watje waarop alle bloemen gezet worden houd wel wat water vast. Dit boeket is vaak wel wat zwaarder.

Broche boeket

Helemaal hot in Amerika en het komt ook steeds meer deze kant op. Het broche boeket is een bruidsboeket waar broches in verwerkt zijn. Dat kan subtiel met een paar broches en de rest gewone of zijdebloemen, maar dat kan ook een bruidsboeket zijn dat volledig uit broches bestaat. Voordeel je houd er een prachtig kunstwerk aan over dat altijd zal blijven.

Het nadeel is dat dit erg kostbaar is en dus een bruidsboeket in een wat hogere prijsklasse is. Een bruidsboeket geheel naar eigen wens en smaak te maken. Heb je bijvoorbeeld een broche die een emotionele waarde heeft, dan is dat natuurlijk prachtig die in  dit boeket te laten verwerken.

 

Pomander

Een Pomander, ook wel ”bloemenbal” genoemd is een ronde bal opgestoken met bloemen. Hieraan vast zit een lint of ketting waaraan je dit ”boeket” kunt vasthouden. Het is een heel leuk alternatief op het gewone bruidsboeket. Ook hierin heb je weer erg veel variatie.
De pomander is ook erg leuk voor de kleine bruidsmeisjes omdat het makkelijk te dragen is, of om de feestzaal of kerk mee te versieren.

 

Polscorsage

Een polscorsage zie je tegenwoordig ook steeds meer.
Het is een armband van bloemen dat om de pols gedragen wordt ter vervanging van een bruidsboeket. Ook hierin zijn weer vele varianten mogelijk. Dat kan heel eenvoudig met een paar bloemen zijn of juist heel erg uitgewerkt zodat het om je hele arm valt. Het nadeel van deze vorm van bruidswerk is dat je niet alle bloemen kunt gebruiken omdat het op draad staat, en het dus de gehele dag zonder water moet kunnen. De polscorsage is ook erg leuk voor bruidsmeisjes.

 

Haardecoratie

Een leuk extra bij het bloemwerk of bruidsboeket is om de bloemen terug te laten komen in het haar van de bruid.
Dit kan door middel van één bloem of er kan een speld gemaakt worden, zodat er meerdere bloemen en decoratiegroen op bevestigd kunnen worden. Als haarband voor bruidsmeisjes is dit ook een aanrader!.

Corsages

De corsage van de bruidegom die natuurlijk zeker niet mag ontbreken zit bij het bruidsboeket inbegrepen. Ik zorg er dan ook voor dat deze perfect op elkaar afgestemd zijn en mooi bij elkaar passen. Meestal worden er voor de daggasten ook corsages gemaakt. Vrouwen dragen de corsage op de linkerschouder, met het steeltje omhoog en de bloemen naar beneden en mannen dragen de corsage in het knoopsgat van de linker revers, met de bloem omhoog en de steel naar beneden. Ook voor deze corsages zijn weer vele mogelijkheden, maar het mooiste is deze in een neutrale kleur te houden zodat het bij alle kleding past. De meest gangbare corsage is de roos met een takje groen en een blad, maar tegenwoordig worden er ook vele andere bloemen voor gebruikt

Tegenwoordig kan ook voor een modernere toepassing van de corsage worden gekozen, waarbij zowel de dames als de heren de corsage links dragen, met het steeltje naar beneden.

Verdere versieringen

Naast het bruidsboeket en de corsages zijn er natuurlijk nog vele andere versieringen mogelijk. Denk daarbij aan de versiering van de trouwauto, koets, bus, tractor of fiets maar ook eventuele kleurrijke verfraaiingen van de kerk en/of gemeentehuis. Deze versiering wordt ook weer mooi afgestemd op het bruidsboeket. Een autotoef wordt op een houder gemaakt waaraan de onderkant een zuignap is bevestigd en deze zich gemakkelijk en stevig op de motorkap laat vastzuigen, en de autolak niet beschadigd.